Cat costa un logo?

Cat costa un logo, ce pret are un logo nu sunt intrebararile corecte. Cand te intrebi cat costa un logo, ce pret are un logo, prima data intreaba-te ce vrei tu de la acel logo? Cat de multe iti doresti de la el, cat si ce reprezinta pentru tine si firma ta.
De ce avem nevoie de un logo?

Un logo, sau o sigla, este un element de design grafic, simbolistic, prin culoare si desen care reprezinta o firma, o institutie sau o persoana. De multe ori ne-am lovit de reactia potentialilor clienti, în momentul în care le-am făcut oferta de preț pentru creare logo sau a altui element de branding. O reactie de panica, venita, nu din lipsa banilor ci din necunoastere. In Romania inca nu stim exact ce este un logo, de ce avem nevoie de el, cat costa un logo, de ce costa atat, de ce diferente mari de pret de la o firma web design la alta, s.a.m.d.

De ce ai nevoie de servicii creare logo firma specializate? Pentru ca, alaturi de numele firmei si a cartii de vizita, logo -ul reprezinta ceea ce au mai important majoritatea firmelor din Romania: imagine. Cam atat se stie despre branding la noi si multi antreprenori fug de agentia web design. Mai exista si o categorie, care isi doresc un super-logo, super-repede si super-ieftin – evident.

Si statistic, s-a demonstrat ca facem majoritatea cumparaturilor dupa branduri cunoscute si recunoscute si, surpriza, la brandurile noi dupa logo, culori si grafica. Asadar, logo-ul este un element de identificare a unei afaceri, a unui produs sau serviciu. Mai exact, e semnul care face diferența dintre tine producator de șosete si concurentul tau care face aceleasi șosete ca tine. Este un simbol grafic, insoțit sau nu de text, care prin formă, culoare și conținut(mesaj, ) contribuie la construirea brand-ului tău.

Cine poate face un logo?

In ultimii ani aproape oricine. Fie ca vorbim de realizare logo, creare site web sau identitate vizuala, de la vecinul de scara la agentia web design si de la nepotul care are photoshop pana la un freelancer. Preturile variaza in functie de cunostintele de cromatica, design, marketing, in functie de cerintele clientilor si formatele de export. Multa lume aminteste si de site-urile stock de pe care poti cumpara un logo gata realizat, dar acolo tot de designeri sunt create si puse la vanzare.

Cum se realizeaza un logo profesional, ce fisiere ai nevoie, procedee de lucru si inregistrari ca marca la Osim vom discuta in articolele viitoare.

Cat costa un logo? Ce pret are un logo profesional?

  • site-urile de stock. Pret logo: de la 2$ la 150$. Problema se pune de proprietatea intelectuala a acestor elemente grafice. Acelasi logo il poti intalni la mai multe firme, chiar din aceeasi categorie. Vanzarea se face catre oricine, acelasi logo, ori de cate ori este necesar. Nu vei avea un logo unic, personalizat
  • vecinul de pe scara, vărul, nepotul care știe tot. Pret logo: de la un pachet de țigări la maxim 100 lei. De cele mai multe ori, calitate indoielnică, fișiere care nu se pot folosi la print de mari dimensiuni, uneori nici macar A4, nu este vectorial. Adică e praf!
  • Freelancer din Romania sau extern. Firmele de apartament. Pret logo: de la 5$ la 1000$. Există freelanceri care realizeaza un logo, un site sau un clip video pentru 5$ si de calitate. Majoritatea sunt din zona asiatica sau India, unde salariul mediu este puțin peste 50$/lună. Calitate de multe ori bună, uneori fișierele care trebuie, dar intotdeauna logo-ul nu are legatură cu brandingul.
  • Agentie de publicitate, firma web design. Pret logo: de la 300€ la câteva milioane de euro. Totul depinde de implicare, de research, brainstorming, teamwork, de proiectul per ansamblu, inregistrare ca marca, etc. Aproape intotdeauna primesti ceva profesional, esti invatat cum sa folosesti acel logo, ai un manual de identitate.

 

Un exemplu pe care il folosim des in ultimul timp. Sa zicem ca un serviciu de creare logo firma, profesional, vectorial, cu manual de identitate, mock-up, market research, disponibilitate OSIM, etc., costa 600euro, sau 2700 lei cu tot cu factura si tva. Si acum facem calcule. Scadem prima data TVA de 19%, ramanem cu 2215 lei. Scadem partea pentru salarizare. Scadem 1% sau 16% impozit. Scadem rapoartele pentru OSIM. Raman fix 1000 Lei.

Daca faci un calcul, cat costa un logo, pentru perioada in care este folosit(minim 10-20 ani – fara rebranding), atunci costurile ajung la 22,5 lei/luna/10ani. Multi poate vor spune ca este un calcul exagerat. Nu este, deoarece, un serviciu de creare logo, este o investitie pe termen lung. Realizarea unui logo, asa trebuie privita, pe termen lung, de ani, zeci de ani. Altfel nu este un logo, ci doar un desen grafic care iti dauneaza imaginii. Sau in cel mai fericit caz nu se construieste una. Vizual nu esti recunoscut dupa un logo.